Acneea este o problemă frecventă a tenului, cei mai afectaţi fiind adolescenţii din cauza activităţii hormonale intense – 90% dintre ei fac acnee. Aceasta nu înseamnă că adulţii sunt scutiţi de această boală a pielii. Acneea este o boală care, la un anumit grad de gravitate, poate provoca depresii, frustrare şi chiar izolare de aceea este foarte important să cunoaştem tratamentele care ne scapa de inestetica boală. Iar cel mai revoluţionar tratament care poate da rezultate în doar patru săptămâni este ozonoterapia.
Care sunt beneficiile ozonoterapiei în tratarea acneei?
Ozonoterapia este o metodă revoluţionară de tratament nemedicamentos care foloseşte un amestec de oxigen-ozon, această terapie bazându-se pe principalele proprietăţi ale ozonului: antibacteriană, antifungică, antivirală, antiinflamatorie şi imunomodulatorie, de reglare sistemică a homeostaziei în organism, optimizarea funcţiei organelor şi sistemelor de organe.
În acnee ozonoterapia acţionează cu succes, practic vindecarea având loc încă după primele două şedinţe. Dacă este urmat tratamentul de trei şedinţe, timp de o lună, adică minim 12 şedinţe, se poate ajunge la vindecarea completa a acneei.
Ozonul are proprietăţi oxidative majore datorită instabilităţii sale care duce la formarea oxigenului atomic şi radicali liberi ai oxigenului. Efectul terapiei cu ozon este antimicrobian, antifungic şi antiviral, bactericid, refacerea funcţiei de transport a oxigenului a sângelui, ameliorarea calităţilor fluidităţii ale sângelui, acţiune metabolică: sunt activate o serie întreagă de mecanisme enzimatice, metabolismul lipidelor, proteinelor şi glucidelor, acţiune imunomodulatorie, acţiune antiinflamatorie, acţiune antioxidantă şi detoxifiantă.
Administrarea ozonoterapiei în acnee se poate face prin insuflaţii rectale şi injecţii subcutanate
Toate metodele de tratament cu ozon sunt efectuate conform unor protocoale de lucru stabilite de Societăţile de ozonoterapie si sunt incluse în soft-ul de lucru al Generatorului de ozon, fapt care exclude posibilitate unor erori de dozare a ozonului. În cazul acneei se poate apela la doua feluri de tratament care poate fi combinat, pentru a asigura un succes sigur,se pot face insuflaţii rectale cu ozon si injectari subcutanate.
După o pregătire prealabilă a pacientului, pe cale rectală se introduce o anumită cantitate de ozon. Procedura are atât o acţiune locală (antiinflamatorie, regenerativă, antiseptică şi de refacere a florei intestinale), cât şi acţiune generală asupra organismului deorece ozonul se absoarbe foarte usor prin mucoasa intestinală. Insuflaţia rectală poate fi o alternativa la autohemoterapia majoră. Si nu în ultimul rând, infiltraţiile subcutanate. Cu ajutorul unei seringi se fac infiltraţii subcutane locale în zonele cu probleme a unui amestec de oxigen şi ozon în concentraţii mici. Procedura se aplică în afecţiuni dermatologice, acnee, medicină estetică, celulită, vergeturi,capilare sparte.